173 de ani de la nașterea marelui nostru poet, Mihai Eminescu, a prilejuit momente deosebite la Școala Gimnazială Georgiu Popa din Câmpani. Astfel, în perioada 12-16 ianuarie 2023, elevii gimnaziști ai școlii au participat la o serie de activități inedite, sub egida Eminescu – poetul nepereche.
Pentru început, în prima zi, elevii au recitat poezii din repertoriul eminescian, au vizionat animația poemului Luceafărul cu traducere în limba franceză și au realizat desene și colaje pe fundal muzical.
Vineri, elevii au participat la cercul de lectură cu tradiție în școala noastră Slova de foc, unde, pe lângă recitarea de poezii și descifrarea unor teme și motive literare, elevii participanți s-au delectat cu audiție muzicală de excepție din partea colegilor din clasa a VI-a, Groza Bianca la vioară și Popa Ruben la chitară, interpretând melodii din repertoriul eminescian.
Luni, elevii s-au bucurat de un bogat program artistic ce a constat în recitări de poezii și audiție de melodii din repertoriul eminescian – Boldor Lois din clasa a V-a a recitat poezia Ce te legeni?…, Butișcă David din clasa a V-a a recitat poezia De ce nu-mi vii?, Pantea Maria din clasa a VIII-a a recitat poezia Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?. Blaga Maria, Boldor Sara și Pantea Maria din clasa a VIII-a, l-au omagiat pe marele poet prin poeziile dedicate lui, O zi cât o poezie de Costel Zăgan și Trebuiau să poarte un nume de Marin Sorescu.
Mai apoi, Groza Bianca din clasa a VI-a a interpretat la vioară melodia Sara pe deal, elevul Popa Ruben din aceeași clasă a interpretat la chitară melodia Mai am un singur dor, iar elevele Blaga Maria și Boldor Sara au interpretat tot la chitară melodia Pe lângă plopii fără soț.
În continuare li s-a prezentat elevilor un video despre viața și opera lui Mihai Eminescu, iar la final, câte doi reprezentanți din fiecare clasă s-au confruntat într-un concurs de cultură generală din viața și opera marelui poet național pe platforma educatieinteractiva.md. Aici elevii au avut de răspuns la întrebări cu ajutorul jocului Vrei să fii miliardar? și au avut de completat versuri din repertoriul eminescian la jocul Text lacunar, devenind astfel, mai bogați, dar nu pe parte financiară, ci în cunoștințe de valoare pentru creșterea lor educațională.
În final, toți elevii participanți au fost răsplătiți pentru strădaniile lor cu diplome și premii, de care s-au bucurat.
Concluzionând întreaga activitate, putem afirma și noi, precum Arghezi odinioară:
Păşiţi încet cu grijă tăcută, feţii mei,
Să nu-i călcaţi nici umbra, nici florile de tei,
Cel mai chemat s-aline, din toţi, şi cel mai teafăr
Şi-a înmuiat condeiul de-a dreptul în luceafăr. (Tudor Arghezi)
prof. ALEXANDRA BOLDOR,
Școala Gimnazială Georgiu Popa, Câmpani
Sursă imagini: fototeca personală Alexandra Boldor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu